Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Értékpapírból és csereügyletből származó jövedelem

A csereügyletből származó jövedelem definíciója a következő: a számviteli törvény szerinti deviza-, tőke-, és kamatcsere ügylet alapján a magánszemély által az adóévben megszerzett bevételnek, az ezzel összefüggésben keletkezett igazolt kiadásokkal csökkentett része. Amennyiben ez az eredmény negatív előjelű csereügyleti veszteségről beszélünk.

Értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem

A magánszemély jövedelmének minősül minden olyan a magánszemély által megszerzett összeg, amely a tőkepiacról szóló törvényben meghatározott értékpapír kölcsönzés szerzett. Ezek mellett a kifizetőt kötelessége, hogy az adót a kifizetés időpontjában megállapítja, valamint az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint bevallja és megfizesse.


Csereügyletből származó jövedelem

A csereügyletből származó jövedelem definíciója a következő: a számviteli törvény szerinti deviza-, tőke-, és kamatcsere ügylet alapján a magánszemély által az adóévben megszerzett bevételnek, az ezzel összefüggésben keletkezett igazolt kiadásokkal csökkentett része. Amennyiben ez az eredmény negatív előjelű csereügyleti veszteségről beszélünk.

A csereügyleti jövedelmet vagy veszteséget a kifizető az adóév végén ügyletenként kell megállapítsa, a magánszemélynek az adóévet követő év január 31-éig ügyletenként részletezett igazolást állít ki, és arról az adózás rendjéről szóló törvény előírásai szerint a rá vonatkozó rendben adatot szolgáltat az állami adóhatósághoz. Amennyiben az ügyletben nem szerepel kifizető, a magánszemélynek a kötelessége az ügyletenkénti nyilvántartás.

A megállapított jövedelem jogcímét és az adófizetési kötelezettség mértékét a felek között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, ha megállapítható, hogy az ügylet célja a magánszemély olyan jövedelemszerzése, amelyet a felek által a piaci ár, árfolyam, kamatláb, díj és egyéb tényezők alakulásától eltérő feltételek kikötésével ért el.

Ilyen jövedelemmel összefüggésben a kifizetőt adóelőleg-levonási kötelezettség nem terheli. Az adóév végét követően ügyletenként kell megállapítania a jövedelmet szerző magánszemélynek a csereügyleti jövedelmet és annak adóját, adóévről szóló bevallásában kell bevallja, és az előírt határidőig megfizetnie.

Adókiegyenlítés

A magánszemély adókiegyenlítésre jogosult, amelyet a következő bekezdések szerint érvényesíthet, ha a csereügylet időtartama túlnyúlik az adóéven, és annak időtartamára eső valamely adóévben a magánszemély az adott csereügylet alapján csereügyleti veszteséget ér el, és azt a veszteség évéről szóló adóbevallásában ügyletenként feltünteti.

Az adókiegyenlítés megállapításának módja, hogy azt ügyletenként, az adott ügylet időtartama alatt évente göngyölítve, folyamatosan vezetett elszámolási nyilvántartás alapján kell elszámolni. A nyilvántartás olyan bizonylatnak minősül, melyre az adózás rendjéről szóló törvénynek az elévülésre, illetőleg a bizonylatmegőrzésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni az ügylet lezárultát követően.

Az adókiegyenlítés elszámolási nyilvántartását a következők szerint kell vezetni

 • Fel kell először is tüntetni az ügylet keletkezésének évéhez a keletkezés évéről szóló bevallásban bevallott:

  • adókiegyenlítési keretet: csereügyleti jövedelem bevallott adója, vagy

  • adókiegyenlítésre jogosító összeget: a csereügyleti veszteségnek a hatályos adókulccsal számított szorzatát.

 • Majd minden további évben fel kell tüntetni:

  • azon összeget, amely az adókiegyenlítési keretet növeli, és megegyezik az ügylet adott évi csereügyleti jövedelmének bevallott adójával,

  • azon összeget, amely szintén az adókiegyenlítésre jogosító összeget növeli, és az ügylet adott évre bevallott csereügyleti veszteségének az adott évben hatályos adókulccsal számított szorzata.

 • Az adókiegyenlítési keretet és az adókiegyenlítésre jogosító összeget csökkenti az adott évben csereügyleti veszteség miatt már érvényesített adókiegyenlítés, amely egyenlő a hatályos adókulcsokkal számított göngyölített adókiegyenlítésre jogosító összegnek az adókiegyenlítési keretnek és az azt növelő adott évi csereügyleti jövedelmének bevallott adójának összegét meg nem haladó részével.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»