Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Egyszerűsített végelszámolás

Jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és egyéni cég végelszámolásának cégbejegyzése egyszerűsített módon történhet, ha a cég a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül befejezi az eljárást. A végelszámoló ilyen esetben a végelszámolás megindulásáról szóló közlemény cégközlönyben történő közzétételét a végelszámolás kezdő időpontjától számított nyolc napon belül köteles kezdeményezni. A végelszámoló jogállására, feladataira egyébként az eddig leírtakat megfelelően kell alkalmazni.

 


A cég a végelszámoló személyét a végelszámolás befejezésével és a törlési kérelemmel együtt jelenti be a cégbíróságnak, amely rendelkezik a törlés bejegyzéséről és közzétételéről ennek keretében feltüntetve a végelszámoló személyét és lakhelyét, utalva arra is, hogy a végelszámolás egyszerűsített módon folyt le.

Ha a legfőbb szerv vagy az egyéni cég tagja az eljárás megszüntetése és a gazdálkodás folytatása mellett döntött, a határozat meghozatalától számított nyolc napon belül köteles erről a cég a Cégközlönyben közleményt közzé tenni. Itt meg kell jelölni:

  • a végelszámolás befejeztének időpontját,

  • a cég működésének továbbfolytatására vonatkozó tényt.

A végelszámoló egyszerűsített végelszámolás helyett a végelszámolásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazza akkor, ha

  • a végelszámolás során valamely hitelező igényét vitatja, illetve

  • a vitatott igénye miatt a hitelező a cég ellen peres eljárást indít, vagy

  • az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására előírt határidő az eljárás folyamatban léte alatt lejárt. Ekkor az áttérés időpontja a kérelem benyújtásának napja.

 A harmadik pont szerint kell eljárni abban az esetben is, ha az egyszerűsített végelszámolás alatt előreláthatóvá válik, hogy az egyszerűsített végelszámolás befejezése határidőben nem történhet meg.

Nem fejezhető be az egyszerűsített végelszámolási eljárás, ha végelszámolási kifogással kapcsolatos eljárás van folyamatban.

Kényszertörlesztésnek van helye ezen szabályok megszegése esetén.

A végelszámoló a változásbejegyzési kéreleméhez- ha a közzététel már megtörtént- köteles csatolni a végelszámolási közlemény megjelenését igazoló okiratot. Ekkor a cégbíróság a változásbejegyzési végzésében hitelezői felhívást már nem tesz közzé, de a bírósági közleményben utal az egyszerűsített végelszámolás tényére, és a korábban megjelent közlemény megjelenési időpontját is feltünteti. A végelszámoló bejelentése alapján a cégbíróság végzésében kerül sor a hitelezői felhívásra, ha az áttérés olyan időben történt meg, amikor a végelszámoló még nem tett közzé közleményt.

Áttérés esetén is a végelszámoló által közzétett közlemény megjelenési időpontjához kötődik a hitelezők igénybejelentésére, a követelések jegyzékének elkészítésére vonatkozó és egyéb, a végelszámolási hirdetményhez kapcsolódó határidők számítása és kötelezettségek teljesítése.

 

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»