Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Újra megváltoztak a távolléti díj számításának feltételei

 

Korábban már írtunk arról, hogy az új Munka Törvénykönyve hogyan befolyásolta a szabadság idejére járó díjazást a távolléti díj számítása miatt. Az új számítás szerint ugyanis nem volt mindegy sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről, hogy a dolgozók mikor veszik ki jól megérdemelt szabadságukat. Ennek elkerülésére a múlt héten megszületett a kormány döntése. Hogyan módosulhat a távolléti díj számítása?

Mi is az a távolléti díj?

Az új Munka Törvénykönyve új szabályt vezetett be. A régi szabályozás szerint a szabadság idejére eső munkabért az átlagbér alapján számították ki. Ez az új törvény megjelenésével megváltozott, hiszen az új Munka Törvénykönyve az átlagbér helyett távolléti díjat vesz figyelembe.

Mi lett ennek az eredménye?


Ennek lehetett az eredménye az, hogy ha egy olyan hónapban megy valaki szabadságra, amikor az adott hónapban több a munkanap, akkor a szabadság idejére is több pénzt kaphat annál, mintha ezt akkor teszi meg, amikor az adott hónapban kevesebb a munkanap.

A távolléti díjjal kapcsolatos és a Minisztérium által korábban kiadott módszertani útmutató szerint a munkabér ugyan egyes esetekben kevesebb lehet a szabadság miatti távollét idejére, azonban a munkavállalónak joga van a minimálbérhez, illetve a garantált bérminimumhoz. Ez azonban nem mindenkit vigasztalhatott, hiszen a kötelező minimumnál többet keresők bizonyos esetekben pórul járhattak.

Egyes szakmai szervezetek, érdekképviseletek azonban tárgyalásokat kezdeményeztek a távolléti díj számításával kapcsolatban.

Ez alapján született meg a kormány múlt heti döntése.

 

Mi változik az új módosítás alapján?

A kormány a múlt héten döntött a távolléti díj számításának új módjáról. A döntés alapján nem befolyásolja a szabadságon lévő, havibéres munkavállaló munkabérét, hogy rövidebb vagy hosszabb hónapban veszi ki szabadságát.

A szabályozás alapján tehát a Munka Törvénykönyvének módosításával a szabadságok esetén a korábbi szabályok alapján történhet majd a bérek kiszámítása a havibéres munkavállalók esetében, így megszűnhet a bűvös 174-es osztószám.

Akkor mindegy, hogy mikor megyünk szabadságra?


Úgy tűnik, hogy a szabályozásból adódó „hibát” így már javítják. A kormány döntésére azonban a Parlament mondja ki a végső szót a Munka Törvénykönyvének módosításával. Remélhetőleg hamarosan mindenki megkaphatja a neki járó díjat a jól megérdemelt pihenése idejére is.

- - - - - - - - - -

Dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.
A megbízható jogi képviselő
Látogasson el honlapunkra és ismerje meg ajánlatainkat!
www.megbizhatougyvediiroda.hu
Nézzen
szét Érthető Jogi Tudástár Webáruházunkban!
www.kocsisiroda.shoprenter.hu

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.
Tel/Fax: 06 1/266-6621
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu

 

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

 

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»