Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Ki kopogtathat be a céghez, avagy ki kicsoda a munkaügyek területén?

A minap éppen munkaügyi témában próbáltam némi információhoz jutni a munkaüggyel kapcsolatos hivatalos szervek honlapjain, az információk mellett azonban a szervezeteket érintő anomáliára is rábukkantam. Hirtelen egy „Ki kicsoda vetélkedőben” éreztem magam. Első ránézésre ugyanis nem igazán lehet kiigazodni azon, hogy a különböző munkaüggyel foglalkozó hivatalos szervek tulajdonképpen mivel is foglalkoznak. Nézzük, hogy miért is!

 

 

Mi az, ami elsőre megtévesztő?


Természetesen én is az egyik legnépszerűbb keresőbe ütöttem be a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) kifejezést, ugyanis az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF) neve 2012-től erre változott. Meglepődve tapasztaltam, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnak különálló oldala nincs, csak egyes részeinek oldalát ajánlotta fel számomra a kereső. Ráadásul a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat logója minden érintett oldalon szerepel, így hát elkezdődött a „Ki kicsoda vetélkedő”. Végül is ki kicsoda ma a munkaügyben?

Mi is a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és mi a feladata?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot (NFSZ) a www.afsz.hu oldalon érhetjük el. Ez nyilván abból adódik, hogy korábbi nevén ezt az intézményt Állami Foglalkoztatási Szolgálatnak (ÁFSZ) nevezték.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szervezetrendszere a Nemzeti Munkaügyi Hivatalból, a munkaügyi központokból, valamint a munkaügyi kirendeltségekből áll. Ezért is találkozhatunk az NFSZ logójával a többi szervezet honlapján is. Ez tehát senkit ne tévesszen meg!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz főként a foglalkoztatáspolitikai ügyek tartoznak és álláskeresők, munkaadók számára találhatunk értékes információkat oldalukon. Itt találhatjuk meg az ország különböző területein lévő illetékes munkaügyi központok és kirendeltségek elérhetőségeit is.

Mi a Nemzeti Munkaügyi Hivatal?

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal foglalkoztatáspolitikai, munkavédelmi, munkaügyi, szak- és felnőttképzési feladatokat ellátó központi hivatal.

Önálló honlapon érhetjük el a Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatóságot a www.ommf.gov.hu oldalon. Vagyis ebben az esetben is a neve változott a szervezetnek, az elérhetőségi linkje még a régi. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal ezen része foglalkozik a munkavédelemmel, munkaügyekkel. Vagyis ide kell bejelentenünk, ha munkavállalónkat baleset érte és innen jöhetnek hozzánk munkaügyi ellenőrzésre is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal másik önálló szervezete a Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, melyet szintén önálló honlapon érhetünk el a www.nive.hu oldalon. Ez a szervezet foglalkozik a különböző szakképzésekkel, képzésekkel.

Remélem, a fenti információkkal segítségére tudok lenni abban, hogy Ön nyertesen kerüljön ki a „Ki kicsoda vetélkedőből”, és Önnek már nem kelljen hosszasan keresgetnie az éppen aktuális munkaügyéhez tartozó hivatalt.

- - - - - - - - - -

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

A megbízható jogi képviselő

Látogasson el megújult honlapunkra és ismerje meg ajánlatainkat!

www.megbizhatougyvediiroda.hu

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.

Tel/Fax: 06 1/266-6621

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

 

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»