Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Adó alapjának forintban történő megállapítása

A termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, forintra történő átszámításhoz azt az árfolyamot kell alkalmazni, amely a termék Közösségen belüli beszerzése, illetőleg előleg fizetése esetében, valamint ha adófizetésre a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalany kötelezett, a fizetendő adó megállapításakor érvényes, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, a számla kibocsátásakor érvényes, egyéb esetekben pedig a teljesítéskor érvényes.

Az alkalmazandó árfolyam tehát, a fenti bekezdés időpontjában érvényes, az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett ára, amelyet

  • belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez (ha nincs ilyen jegyzése az adott külföldi pénznemnek a forintra történő átszámításhoz a külföldi pénznem valamely egységének euróban kifejezett értékét kell alapul venni, amelyet az MNB vagy az Európai Központi Bank az első bekezdésben meghatározott időpontot megelőző naptári negyedévre vonatkozóan tesz közzé), vagy

  • az MNB hivatalosan közzé tesz, feltéve, hogy a forintra történő átszámításra kötelezett így dönt, és erről a döntéséről az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz.

Ezen- második pont szerinti- választási jog úgy gyakorolható, hogy az valamennyi olyan termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra és termék Közösségen belüli beszerzésre kiterjed, amely esetében az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett. Az a kötelezett, aki élt ezzel a választási jogával, attól a választási évet követő naptári év végéig nem térhet el.

A leírt árfolyam meghatározásától eltérően az adó alapjának forintra történő átszámításához választható az EKB által a részletezett időpontokra vonatkozó, hivatalosan közzétett legutolsó árfolyam is.

Az egyes fizetőeszközök euróhoz viszonyított árfolyamának alkalmazásával kell végezni az eurótól eltérő fizetőeszközök közötti átváltást.

Az EKB által közzétett árfolyam választására az MNB által közzétett árfolyam választására vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

Termék importja esetén, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz azt az árfolyamot kell alkalmazni, amelyet a vámérték megállapításánál- ideértve a Közösség területéről korábban munkavégzés céljára ideiglenesen kivitt termékimport esetét is – kell alkalmazni.

(Forrás: 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról)
Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»