Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

A munkaviszony létesítése

Minden munkavállalót érint a közte és munkáltatója közötti viszony kialakításáról szóló törvényi előírás, amelyet a munka törvénykönyvének a „munkaviszony létesítésének feltételei” paragrafusai alatt találunk meg. Az alábbiakban annak járunk utána, hogy ezen szerződés kialakításának mik az alapvető feltételei, a szerződésnek milyen kötelező tartalma van, mit jelent a munkáltató tájékoztatási kötelezettsége, és hogy tényszerűen mikor kezdődik a kettejük között fellépő jogviszony.

Munkaviszony, munkavállaló fogalma

Kezdjük tehát az elején. Mit értünk munkaviszony fogalma alatt? A definíciós meghatározás szerint munkaviszony fogalma alatt olyan kapcsolatról beszélünk a munkáltató és a munkavállaló között, melynek keretében a munkavállaló egy jól behatárolt feladatkör elvégzésére, a munkáltató utasításai szerinti ellátására köteles, melyért cserébe a munkáltató a munkafeltételek biztosítása mellett munkadíj megfizetésére, valamint a juttatások nyújtására vállal kötelezettséget.

 

A viszony jogi formája a munkaszerződés, melyet írásba kell foglalni. Ennek elmulasztása esetén a szerződéstől való visszalépésre a munkavállaló harminc napig jogosult. Adódik a kérdés: ki lehet munkavállaló? A magyar törvények szerint az ide vonatkozó jogszabály kötelező érvényű cikkelye, hogy munkavállaló az lehet, aki

 

 • tizenhatodik életévét betöltötte, vagy

 • nappali rendszerű képzésben résztvevő tizenötödik életévét betöltött személy –iskolai szünet alatt, vagy

 • a gyámhatóság engedélye alapján tizenhatodik életévét még nem betöltött személy is foglalkoztatható kulturális, sport, művészeti, vagy hirdetési tevékenység elvégzésére.

 


A munkaszerződés tartalmi elemei

Lássuk, milyen kötelező tartalmi struktúrája van a munkaszerződésnek. A szerződésnek tartalmaznia kell a munkabért, az azzal szemben jelentkező munkakört, a munkavégzés helyszínének meghatározását, illetve a próbaidő hosszát, mely egyéb rendelkezés hiányában három hónap (kollektív szerződés esetén hat hónap). Amennyiben a jogviszonyt eredményező szerződés a munka tartamára nem tér ki, az határozatlan időre jön létre.

 

A kialakuló viszony egyik részről a munkakör betöltésére, a munkáltatói oldalról a juttatások megfizetésére jelent kötelezettséget. Azonban felmerül a munkáltatói oldalon egy írásbeli tájékoztatási kötelezettség is, mely tizenöt napon belül esedékes, és tartalmaznia kell a következőket:

 • a napi munkaidő hosszát

 • munkabért és munkabéren kívüli juttatásokat

 • az elszámolás módját, a munkabérfizetés gyakoriságát, kifizetésének napját

 • munkakör betöltését taglaló feladatokat

 • szabadság mértékét, kiadásának és számításának módját

 • munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályát.

 • számot kell adnia, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e (A kollektív szerződés munkaviszonyra vonatkozó szabály, vagyis úgy jön létre mint egy szerződés, de a gyakorlatban úgy működik, mint egy jogszabály, azaz jogok és kötelezettségek származhatnak belőle.)

 • nyilatkoznia kell, a munkáltatói jogkör gyakorlójáról, kivéve, ha

 • a munkaviszony tartama az egy hónapot, vagy

 • ideje a napi nyolc órát nem haladja meg.

 

Egyéb rendelkezés hiányában a munka kezdete a szerződés megkötését követő nap.

Külföldi munkavégzés

További kötelezettségek merülnek fel külföldi munkavégzés kapcsán, amennyiben az a tizenöt napot meghaladja. Ekkor a kiutazást megelőzően legalább hét nappal nyilatkoznia kell a fentieken túl,

 

 • a külföldi munkavégzés helyéről, idejéről

 • pénzbeni és természetbeni juttatásokról, azok pénzneméről

 • a hazatérésről, annak szabályairól

 

A záróparagrafus az eltérő megállapodásokról szól, és fontos megjegyeznünk, hogy akár munkaszerződésről, akár kollektív szerződésről van szó, a munkaszerződésről és annak tartalmáról szóló törvényi előírásoktól a felek nem térhetnek el. Kollektív szerződés esetén az írásbeli tartalomról szóló bekezdés esetében a munkáltató csak a munkavállaló javára térhet el.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»