Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Kötelező társasági szerződés módosítás

Minden 2012 márciusa előtt alapított cégnek február 1-jéig több pontban is módosítania kell a társasági szerződését. Ha ezt nem teszik meg, a bírság akár 900 ezer forint is lehet.

Egy tavaly márciusi törvény alapján február elsejéig módosítaniuk kell cégeknek a társasági szerződésen a cégadatokat. Az előírás azokat a céget érinti, amely 2012. március elseje előtt alakult.

Azok akik a szerződésmódosítást elmulasztják, 50 000–900 000 forint közötti büntetésre készülhetnek. A törvényben nincs moratórium vagy haladék, tehát a bírságolás kötelező február 1-jétől azoknak akik elmulasztják a módosítást.

A törvényi előírás megköveteli, hogy egyrészt minden cég jelentse be az ügyvezető és minden tag adószámát, illetve születési helyét és idejét. Másrészt kötelező bejelenteni a székhely, telephely vagy fióktelep használatára jogosító iratot is.

Az eddigi fő tevékenységi körök mellett kötelező lesz minden tevékenység felsorolása a tevékenységi osztályozási számmal együtt.

Külföldi cégek esetén, ha nincs Magyarországon állandó bejelentette lakcímük, kelleni fog egy kézbesítési megbízottra, aki kezeli az értesítéseiket.

Könnyebbséget jelent, hogy amennyiben a cég tulajdonosa külföldön van, ez nem jelenthet akadálya a társasági szerződés módosításának. Az aláírások hitelesítése nagykövetségeken és konzulátusokon is lehetséges, ezért nem szükséges hazautazni.

További változás, hogy idén február elsejétől a cégnévnek egyértelműen különböznie kell a közigazgatási és közhatalmi szervek hivatalos és köznyelvben használt elnevezésétől. Tehát „állami” vagy „nemzeti” kifejezést csak akkor lehet használni, ha többségi állami tulajdonban van a cég.

A törvénymódosítás célja többek között a fizetésképtelenségi, továbbá a cégeljárási szabályok hatékonyabbá tétele, a hitelezők érdekeinek védelme, a gazdasági életben tapasztalt visszaélések megszüntetése, és a jogérvényesítés elősegítése.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»