Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Kötelező-e munkavédelmi szakembert foglakoztatni?

A cégek különböző tevékenységéből adódóan, akár egy irodában is előfordulhat, hogy valamelyik munkavállaló balesetet szenved. Mégis mire kell figyelnie egy vállalkozásnak a munkabalesetekkel kapcsolatban? Tényleg kötelező munkavédelmi szakembert foglalkoztatni?

Minden vállalkozás tevékenysége más és más. Van, aki a munkavállalói számára veszélyesebb tevékenységet végez, gondoljunk csak egy építéssel foglalkozó cégre. De az irodai munkának is lehetnek veszélyei. Ezeknek a veszélyeknek a kezelése és megelőzése miatt van szükség minden vállalkozásnál munkavédelmi felelősre.

Mitől függ, hogy egy vállalkozás tevékenysége mennyire veszélyes?

A vállalkozások tevékenységük alapján három veszélyességi osztályba sorolhatóak az ide vonatkozó jogszabály alapján.

Például az I. veszélyességi kategóriába tartozik az a cég, aki építéssel foglalkozik. II-es kategóriába például az élelmiszergyártással foglalkozó cégek, III-as osztályba az üzletviteli tanácsadással foglalkozó cégek is beletartoznak.

Kötelező-e munkavédelmi szakember foglalkoztatása?

A fő szabály, hogy igen. Az adott vállalkozás a veszélyességi kategória és a foglalkoztatottak létszáma alapján munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt köteles meghatározott időtartamban foglalkoztatni.

Van-e kivétel ez alól?

A legfeljebb 9 fő munkavállalót foglalkoztató vállalkozás esetén vagy az II. és III. veszélyességi kategóriába sorolható, 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozás esetén külön munkavédelmi szakember nem kötelező. Ebben az esetben kijelölhetünk egy munkavállalót is, aki az adott munkavédelmi feladatokat ellátja, amennyiben rendelkezik megfelelő szakmai tapasztalattal, jártasággal.

A cégen belül a munkavédelmi szakember kijelölése a munkáltató feladata, mint ahogy az is, hogy az adott tevékenységet a megfelelő veszélyességi osztályba besorolja.

Mi a teendő, ha mégis bekövetkezett a baj?

Amennyiben egyik munkavállalónkat munkahelyi baleset éri, úgy a helyszínen szemlét kell tartani. Ennek eredményét meghatározott módon, jegyzőkönyvben, szükség szerint rajzon, fényképen, videofelvételen is rögzíteni kell. Emellett a balesetről információval rendelkező munkavállalókat meg kell hallgatni.

Minden vállalkozásnak érdemes a tevékenységére szabottan elkészíteni munkavédelmi szabályzatát, bevonni egy külső szakembert vagy kijelölni egy munkavállalót a munkavédelmi feladatokra. Így könnyebben megelőzhetőek a munkahelyi balesetek, vagy ha már bekövetkezett, gyorsabban és egyszerűbben kezelhetőek.

- - - - - - - - - -

Dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

A megbízható jogi képviselő
ÉRTHETŐ JOG Partner iroda – Gondoljon másképp a jogra!
http://www.blog.ertheto-jog.eu

Látogasson el megújult honlapunkra és ismerje meg ajánlatainkat!
www.megbizhatougyvediiroda.hu

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.
Tel/Fax: 06 1/266-6621
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. "> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»