Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Rehabilitációs hozzájárulás munkaerő-kölcsönzésnél

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvény alkalmazásában munkaadónak kell tekinteni a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerinti munkaadót. Így tehát munkaadó az a jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, illetve magánszemély és annak jogi személyiséggel nem rendelkező társasága, aki munkavállalót foglalkoztat, vagy foglalkoztatni kíván.

A munkaadónak a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie abban az esetben, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, ugyanakkor az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a kötelező foglalkoztatási szintet, ami a létszám 5 százaléka.

 

A munkaadó létszámának megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni

 

- a közfoglalkoztatási jogviszonyban és a közfoglalkoztatás támogatásáról szóló kormányrendelet szerint támogatott munkaviszonyban foglalkoztatott személyeket,

 

- az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai alapján jogszerűen alkalmazott munkavállalót,

 

- a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkavállalót, ideértve az önkéntes tartalékos szolgálati viszonnyal rendelkező munkavállalót, és

 

- a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény alapján más munkáltatónál történő átmeneti munkavégzés során foglalkoztatott munkavállalót is.

 

Munkaerő-kölcsönzés esetében a munkaadó a kölcsönbeadó munkáltató. Az átlagos statisztikai állományi létszám meghatározására vonatkozó, az előzőekben hivatkozott szabály nem ad lehetőséget arra, hogy a kölcsönbeadó munkáltató az átlagos statisztikai állományi létszámának meghatározása során, figyelmen kívül hagyja a kölcsönbe adott munkavállalóit.

 

Fontos tudni, hogy a munkaerő-kölcsönzés esetében a rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség minden esetben a kölcsönbeadó munkáltatót terheli.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


 

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»