Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Csoportos adóalany számlázása

Csoportos adóalanynak a számlaadási kötelezettségét a számlázásra vonatkozó általános szabályok szerint kell teljesítenie egy különbséggel. Ez pedig az, hogy minden csoporttag a harmadik személyekkel kapcsolatos ügyleteiben, mint például számlázás esetében a csoportazonosító számot és emellett saját azonosítószámát is fel kell tüntetnie.

A csoportos adóalanyiságban részt vevő tagoknak lehetőségük van arra, hogy az egyes bizonylatok adóigazgatási azonosítására való alkalmasságával szemben támasztott követelményeket tagonként külön – külön teljesíthessék. Erre a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló rendelet alapján van lehetőségük.

 

Fontos tudnunk, hogy a mezőgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállású adóalanynak az áfa törvény mellékletében részletezett saját előállítású, feldolgozású terméket vásárló, szolgáltatást igénybe vevő belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak felvásárlási okiratot kell kibocsátania. Ezen felvásárlási okirat kiállítása okán a mezőgazdasági tevékenységet végző különleges jogállású adóalany mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól.

 

A felvásárlási okirat kötelező adattartalma a következő:

· a felvásárlási okirat kibocsátásának kelte,

· a felvásárlási okirat sorszáma, amely azt kétséget kizáróan azonosítja,

· a termék értékesítőjének, szolgáltatásnyújtójának, valamint a termék beszerzőjének,

szolgáltatás igénybe vevőjének neve, címe és adószáma,

· az értékesített termék megnevezése, és az annak jelölésére legalább az Áfa-törvényben alkalmazott vtsz., továbbá mennyisége, illetve a nyújtott szolgáltatás megnevezése, továbbá mennyisége, feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhető,

· a teljesítés időpontja, ha az eltér a felvásárlási okirat kibocsátásának keltétől,

· a kompenzációs felár alapja, továbbá az értékesített termék kompenzációs felár nélküli egységára, illetve a nyújtott szolgáltatás kompenzációs felár nélküli egységára, ha az természetes mértékegységben kifejezhető, valamint az alkalmazott árengedmény, feltéve, hogy azt az egységár nem tartalmazza,

· az alkalmazott kompenzációs felár mértéke,

· a kompenzációs felár összege,

· a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának, valamint a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybe vevőjének aláírása. [Áfa törvény 202.§]

 

A felvásárlási okirat kibocsátási kötelezettséget csakis a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybe vevőjének van lehetősége teljesíteni. Az ilyen ügyletről gyűjtő felvásárlási jegyet nem lehet kibocsátani, és a bizonylat egyszerűsített adattartalommal nem bocsátható ki. A felvásárlási okirattal kapcsolatos. Jó ha tudjuk, hogy az Áfa-törvény XIV. fejezetében nem szabályozott kérdésekben az Áfa-törvénynek a számlázásra vonatkozó rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»