Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Többet akarnak keresni rajtunk a boltok?

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás. Emlékszem még gyerekként az iskolában lehetett takarékbélyeget venni viszonylag kis címletekben és én is lelkesen gyűjtöttem. Év végére szép kis összeg kerekedett ki belőle. Ez jutott eszembe minap, amikor a pénztárnál előttem álló hölgy reklamált a pénztárosnál a végösszeg kerekítése miatt. A kerekítés szabályait alkalmazva a boltok is gyűjtögetnek? Egyáltalán hogy is kell alkalmazni a kerekítés szabályait?

Mikortól kerekítünk?

Néhány évvel ezelőtt az 1 és 2 forintos pénzérméket bevonták. Vagyis ezekkel a pénzérmékkel ma már nem tudunk fizetni. Az árak azonban továbbra is végződhetnek olyan összegűre, melyeket ezeknek az érméknek a segítségével tudnánk kiegyenlíteni.

A kerekítés szabályait egy kormányrendelet adja meg.

De hogyan is néz ki ez készpénzes fizetés esetén?

Vásárláskor a fizetendő végösszeg forintban, készpénzzel történő pontos rendezése akkor lehetséges, ha az 5 forintra vagy annak többszörösére végződik. Ellenkező esetben az öt forinthoz mérten kell lefelé vagy felfelé kerekíteni. Így egy-egy vásárláskor hol nyerünk, hol veszítünk.

De mi a helyzet a bankkártyával való fizetés esetén?

A bevezetőmben szereplő hölgy az adott áruházláncnál éppen bankkártyával fizetett. A reklamációja tárgya az volt, hogy a pénztáros ennél a fizetési módnál is alkalmazta a kerekítés szabályait - természetesen az összeghez mérten felfelé, 999 forint helyett 1000 forintot leemelve a kártyáról. Ez váltotta ki vásárlótársamnál a dühöt, mert úgy vélte, hogy ezt ebben az esetben nem tehetik meg. A pénztáros a falon lévő írásos tájékoztatóra mutatott és hivatkozott, melyben figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a boltjukban a kerekítés szabályait bizony ők a bankkártyás fizetéskor is alkalmazzák.

Ezt valóban megtehetik? Végül is kinek volt igaza?

A szabályok szerint igen, megtehetik. Ugyanis a bankkártyával történő fizetés elfogadója dönthet úgy, hogy a kerekítés szabályait alkalmazza nemcsak a készpénzes vásárlások, hanem a kártyával történt vásárlások esetében is. Ebben az esetben azonban a kártyával fizető vevő figyelmét fel kell hívni erre a tényre.

Ebben az esetben bizony az áruházlánc pénztárosa megtehette, hogy a bankkártyával történt vásárlás összegét kerekítette a szabályok szerint. És a jól látható helyen kitett tájékoztatóval megfelelően informálták a vevőket.

Ekkor a sok kicsi tényleg sokra megy? Ha bankkártyás fizetésnél is a kerekítés lehetőségét választja egy üzlet, akkor azt nem csak a végösszeg felfelé való kerekítésekor teszik meg, hanem akkor is, amikor lefelé kell kerekíteni az adott összeget. Tehát előfordul, hogy jól járunk, de az is lehet, hogy számunkra kedvezőtlenebb lesz a végösszegről szóló számla.

- - - - - - - - - -
Dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

A megbízható jogi képviselő
ÉRTHETŐ JOG Partner iroda – Gondoljon másképp a jogra!
http://www.blog.ertheto-jog.eu
Látogasson el megújult honlapunkra és ismerje meg ajánlatainkat!
www.megbizhatougyvediiroda.hu

 

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
1094 Budapest, Ferenc körút 39. IV/1.
Tel/Fax: 06 1/266-6621
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. "> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»