Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Apró változtatások a munkáltatói adómentes lakáscélú támogatásban

A cafeteria rendszer egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eleme, a munkáltató által – bizonyos feltételek fennállása esetén - adómentesen adható lakáscélú támogatás nemrégiben esett át némi módosításon.

Korábban a szabályozáshoz kapcsolódó fogalmakat a 12/2001. (I.31.) kormányrendelet tartalmazta. Ezeket a meghatározásokat emelték át az 1995. évi CXVII. Szja törvénybe, de nem változatlan tartalommal. Az új fogalmak 2016. augusztus 1-jétől érvényesek.

 

Ettől az időponttól kezdve a méltányolható lakásigény meghatározásából kikerült a félszoba fogalma. A törvény lakószobának minősíti azt a helyiséget, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 nm-t, de nem nagyobb, mint 30 nm, és legalább egy 2 méter széles – ajtó és ablak nélküli – falfelülettel rendelkezik. Az ennél nagyobb helyiséget két szobaként kell számításba venni. Ha a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 nm-t, azt szintén két szobaként kell figyelembe venni.

A méltányolható lakásigény mértéke az együttköltöző, együttlakó családtagok számától függően egy és két személy esetében legfeljebb 3 lakószoba, három és négy személy esetében legfeljebb négy lakószoba. Minden további személy esetében további egy lakószobával nő a méltányolható lakásigény mértéke.

 

Abban az esetben, ha a munkáltató a módosítást megelőzően már vizsgálta a méltányolható lakásigénynek való megfelelést, akkor a későbbiekben már nem kell felülvizsgálnia, hogy ez a feltétel megfelel e az szja törvénybe átelmelt fogalmaknak.

Forrás: berportal.hu

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»