Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Tájékoztató az osztalék és osztalékelőleg személyi jövedelemadó kötelezettségéről

Az osztalékból származó jövedelem bevallása és az adófizetési kötelezettség a 2016. január 1-től életbe lépő 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadóra tekintettel az alábbiak szerint teljesítendő.

A 2015. évben osztalékelőlegként kifizetett jövedelmet 16 százalékos mértékű személyi jövedelemadó terhelte. A 2015. évben felvett osztalékelőleget a 1553. számú szja bevallás a „B” lap 556. sorában kellett feltüntetni.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:186. § (2)-(3) bekezdése szerint a taggyűlés az osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg határoz. Ha az osztalékelőleg kifizetését követően elkészülő éves beszámolóból az állapítható meg, hogy osztalékfizetésre nincs lehetőség, az osztalékelőleget a tagok kötelesek visszafizetni.

A 2016-ban megszerzett osztalékot 15 százalékos mértékű szja terheli. Abban az esetben, ha a 2015-ben kifizetett osztalékelőleget jóváhagyják és 2016-ban osztalékká válik, azt a 2016. adóévről benyújtandó bevallásban kell majd bevallani 2017-ben. Ekkor van lehetőség arra, hogy a 2015-ben levont adóelőleget a bevallásban feltüntessék és a 15 és 16 százalékos adókulcs alkalmazása miatti különbözetet az érintettek visszaigényeljék.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»