Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Tájékoztató a harmadik országbeli kiküldöttek biztosítási kötelezettségéről

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 11. § b) pont alapján nem terjed ki a biztosítás a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg; e rendelkezés ismételten nem alkalmazható ugyanarra a munkavállalóra, ha az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év nem telt el.

A hivatkozott szabályokat a Tbj. átmeneti rendelkezései alapján a 2013. július 1-je előtt megkezdett kiküldetés, kirendelés és munkaerő-kölcsönzés esetén azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a két éves időtartamot 2013. július 1-jétől kell számítani és a biztosítási kötelezettség legkorábban 2015. július 1-jével jön létre. A biztosítással összefüggő kötelezettségeket – tekintettel arra, hogy a foglalkoztató nem Magyarországon bejegyzett cég – az erre vonatkozó speciális szabályok szerint kell teljesíteni.  A kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos részletes tájékoztató a következő linken érhető el:

http://www.nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Tajekoztato_a_magyar_20150115.html?query=Tbj. 56/A

A két évnél hosszabb munkavégzés esetén is mentesülhet a magánszemély a biztosítási kötelezettség alól, ennek feltétele, hogy a kiküldetés, kirendelés, munkaerő-kölcsönzés kezdetét követő 1 év lejárta után merüljön fel olyan, előre nem látható körülmény, amely miatt a magyarországi munkavégzés időtartama a 2 évet meghaladja, és ezt a körülményt a munkavállaló 8 napon belül az állami adó- és vámhatóságnak formakényszer nélkül bejelentse. Ebben az esetben a két évet meghaladó kiküldetés, kirendelés, munkaerő-kölcsönzés esetén sem jön létre a biztosítási kötelezettség.

A magyarországi munkavégzés két éven túli időtartamra történő meghosszabbítása esetén az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény IX. fejezet 455. § (4) bekezdésének d) pontjában előírt azon feltétel, mely szerint a „foglalkoztatás időtartama nem haladja meg a két évet” nem teljesül, ezért a magyarországi foglalkoztatás kezdő időpontjától (és nem csak a második évet követően) szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettség keletkezik.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»