Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

A vállalkozási tevékenységet nem szolgáló eszközök értékcsökkenési leírási korrekciója

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénynek [Tao. tv.] az immateriális javak, tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásához kapcsolódó – általános szabályok szerinti – előírásai alapján a számviteli törvény szerint az adóévben elszámolt terv szerinti értékcsökkenési leírással és terven felüli értékcsökkenésként elszámolt összeggel meg kell növelni az adózás előtti eredményt [8. § (1) bekezdés b) pont], és a Tao. tv. 1. és 2. számú mellékletében foglaltak szerint megállapított értékcsökkenési leírás adóévi összegével csökkenteni lehet azt [Tao. tv. 7. § (1) bekezdés d) pont].

A Tao. tv. 8. § (1) bekezdés d) pontja értelmében továbbá az adózás előtti eredményt meg kell növelniazzal a költségként, ráfordításként elszámolt, az adózás előtti eredmény csökkenéseként számításba vett összeggel – ideértve az immateriális javak és tárgyi eszközök értékcsökkenési leírását is –, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, a bevételszerző tevékenységgel.

A Tao. tv. kifejezett rendelkezése alapján tehát – a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés d) pontja és 8. § (1) bekezdés b) pontja szerinti korrekció-páros alkalmazása mellett – az olyan immateriális javak, tárgyi eszközök, amelyek nincsenek összefüggésben a vállalkozási, bevételszerző tevékenységgel, terv szerinti értékcsökkenési leírásának és terven felüli értékcsökkenésének az adózás előtti eredmény terhére történő elszámolása, a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés d) pontja szerint növeli az adózás előtti eredményt.

A szabályozás alapján egyértelműen rögzíthető, hogy a két növelő korrekciós tétel nem választható módon, hanem kötelezően alkalmazandó. A vállalkozási tevékenységet nem szolgáló immateriális javak, tárgyi eszközök bekerülési értéke alapján a számviteli szabályok szerint elszámolt értékcsökkenési leírás és terven felüli értékcsökkenés összegével a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés b) pontja és d) pontja szerint is meg kell növelni az adózás előtti eredményt, annak egyidejű – a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés d) pontja szerinti – csökkentésének lehetősége mellett.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»