Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Felel-e a szálloda az ott elhelyezett értéktárgyainkért?

Nyáron sokan töltik szabadságukat különböző vízparti szállodákban. Előfordul azonban, hogy a vendéget kellemetlen meglepetés éri: a szállodába vitt egyes dolgai, értéktárgyai eltűnnek vagy megsérülnek. A szállodáknak törvényben meghatározott felelőssége áll fenn az ilyen dolgokért. Mire számíthatunk, ha a szállodába bevitt dolgainkban, értéktárgyainkban kár keletkezik, és miként felel a szálloda?

 

A szálloda felelőssége általában

 

A szálloda felelőssége az általános szabályok szerint a dolgokban bekövetkezett károkért áll fenn. Dolog alatt ebben az esetben a kimagasló értékkel nem bíró tárgyakat kell érteni, mint például a ruhanemű vagy a mobiltelefon.

A szálloda a vendég dolgaiban bekövetkezett kárért akkor felel, ha e dolgot a szállodában kijelölt, illetve általában erre rendelt helyen vagy a szobájában helyezte el. Felel a szálloda azokért a dolgokért is, amelyeket vendég a szálloda olyan alkalmazottjának adott át, akit dolgai átvételére jogosultnak tarthatott.

Így például, ha a szobánkban elhelyezett dolgaink tűnnek el, ezekért a szálloda felelősséggel tartozik. Úgyszintén felel például a szállodai ruhatárban elhelyezett vagy a ruhatárosnak átadott dologkért. Nem felel viszont, például a szállodai medence mellett hagyott és meg nem talált mobiltelefonért.

A szálloda felelősségének legmagasabb összegét a törvény a napi szobaár összegének ötvenszeresében határozza meg.

 

Készpénz, értékpapír, értéktárgyak

 

Az egyszerű dolgoktól eltérő felelősségi szabályok vonatkoznak a vendég készpénzére, értékpapírjaira és más értéktárgyaira. Az értéktárgyak olyan dolgok, amelyek a szokásosnál nagyobb értékkel rendelkeznek, különösen például a nagy értékű ékszerek, műtárgyak, vagy adott esetben a gépjármű kulcsa.

A vendég készpénzéért, értékpapírjaiért és más értéktárgyaiért a szálloda csak akkor felel, ha a dolgot megőrzésre átvette, vagy a megőrzésre való átvételt megtagadta. Azaz ebben az esetben nem elég, ha például az értékes dolgot a vendég a szobájában elhelyezte, mert mind a szálloda mind a vendég érdeke azt diktálja, hogy az értéktárgyak az e célra szolgáló biztonságos helyen kerüljenek elhelyezésre. A szálloda csak akkor felel az ilyen dologért, ha kifejezetten átvette megőrzésre vagy pedig a vendég az értéktárgyat át kívánta adni megőrzésre, de ezt a szálloda megtagadta. Viszont ezekben az esetekben a készpénzért, értéktárgyakért korlátlanul felel, nem érvényesül tehát a napi szobaár ötvenszeresének megfelelő korlát.

 

Ki a vendég?

 

Bizonyos helyzetekben fontos kérdés lehet, hogy ki a szálloda vendége, hiszen a szálloda csak az ő dolgaiért felel. A szálloda vendége az, aki a szállodában megszáll, függetlenül attól, hogy adott esetben csak rövidebb ideig veszi igénybe e szolgáltatást vagy hosszabb ideig marad. Nem szállóvendég viszont a „vendég vendége”, azaz, aki például a szállodában megszálló vendéghez érkezik látogatóba, de a szállodától maga nem vesz ki szobát. Úgyszintén nem vendég az, aki például bérleti szerződés alapján bérel lakást, nyaralót az üzemeltetőtől, mivel ebben az esetben a bérbeadó nem szálloda, és a felek között bérleti viszony jön létre.

 

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

 

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

(1) 266-6621

 

- - - - - - - -

 

 

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»