Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Felhívás a vámáru-nyilatkozatok vám elé állítást megelőző benyújtásáról

A közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló 15/2004. (IV. 5.) PM rendelet 66/A. § (2) bekezdésében foglalt azon kitétel, melynek értelmében szabad forgalomba bocsátás vámeljárás esetén az elektronikus árunyilatkozat az áru vám elé állítását követően nyújtható be, 2014. január 1-jétől már nem hatályos, így a vámáru-nyilatkozatok vám elé állítást megelőző benyújtásának (előzetes árunyilatkozat) jogszabályi akadálya nincs.

Az előzetes árunyilatkozattal kapcsolatos informatikai fejlesztést – figyelemmel az ügyféloldalon is jelentkező fejlesztési igényre is – több lépcsőben indokolt megvalósítani. Az előzetes árunyilatkozat benyújtásának lehetősége első körben csak a közúti határátkelőhelyeken valósult meg: a NAV Csongrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága Röszkei Kirendeltségénél és a NAV Bács-Kiskun Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága Tompai Kirendeltségénél, egy PILOT bevezetésével, néhány gazdálkodó részvételével.

A PILOT során szerzett tapasztalatok alapján nincs akadálya, hogy ez a lehetőség valamennyi határátkelőhelyen, és ne csak a közúti, hanem folyami és vasúti forgalomban is megnyíljon az ügyfelek számára.

Az árunyilatkozatok előzetes benyújtására megnyílt a lehetőség valamennyi

 

határátkelőhelyen. Fontos, hogy az előzetesen benyújtandó árunyilatkozatokon a benyújtás speciális jellegét az árunyilatkozat 1. rovatának (Nyilatkozat) második alrovatában feltüntetendő D kód jelöli. Az alkalmazható eljárások korlátozottak, ugyanis behozatali irányú megelőző eljáráskódra (pl. 4071, 9151 stb.) hivatkozás nem lehetséges, mivel itt korábban már megtörtént a vám elé állítás. Fontos továbbá, hogy az ilyen árunyilatkozatok 40. rovatát (Gyűjtő vámárunyilatkozat/előokmány) nem kell kitölteni, ugyanakkor a benyújtást követően a feldolgozás vámszervi beavatkozást követően végezhető el.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»