Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Megbízás nélküli ügyvitel – Kéretlen segítségért akár díjazást is kaphatunk?

Az emberek rendszerint nem szeretik, ha mások beleavatkoznak az ügyeikbe, anélkül, hogy erre megkérték volna a másikat. Azonban előfordulhat-e mégis, ha egy ügyet valaki megbízás nélkül más helyett elintéz, azt a jog helyénvalónak tekinti? Kérhet-e ilyen esetben díjat a megbízás nélkül beavatkozó személy?

 

Megbízás nélküli ügyvitel

 

Megbízás nélküli ügyvitelről akkor beszélhetünk, ha egy ügyben valaki egy más személy helyett eljár anélkül, hogy erre őt ez a személy megbízta volna, vagy erre egyébként jogosult volna. Tehát a megbízás nélküli ügyvitel lényege, hogy a másik személy nem bízott meg erre, de mégis ellátjuk e személy ügyét, beavatkozunk az ügyébe.

 

Az ellátott ügy lényegében bármilyen lehet, nem korlátozódik a hatóságok előtti ügyekre, hanem sokféle intézkedés megtételét, szolgáltatás nyújtását magában foglalhatja. Például megbízás nélküli ügyvitel az is, ha egy vállalkozó a szerződésben rögzített szolgáltatásnál többet nyújt, és ez a többletszolgáltatás a megrendelő érdekét szolgálja.

Ezért a másik fontos szempont, hogy a beavatkozó tevékenysége a másik fél érdekét vagy feltehető érdekét kell, hogy szolgálja. Ha a valaki más nevében, de a saját érdekének megfelelően intéz el egy ügyet, az nem megbízás nélküli ügyvitel.

 

A beavatkozó legfontosabb kötelezettsége

 

A megbízás nélküli ügyvivő legfontosabb kötelezettsége, hogy az ügyet úgy lássa el, ahogy annak érdeke és feltehető akarata megkívánja, akinek javára beavatkozott. Nem kell pontosan ismerni az illető akaratát, hanem a körülmények és a mindennapi ésszerűség alapján feltételezhető akaratának megfelelően kell cselekedni. Ha viszont a beavatkozó előtt ismert az érintett személy akarata, akkor az ezzel ellentétes beavatkozása akkor sem helyénvaló, ha egyébként ez az érdekének megfelelne.

 

Mikor helyénvaló a beavatkozás?

 

A megbízás nélküli ügyvivő helyzetét nagyban befolyásolja, hogy beavatkozása a törvény alapján helyénvalónak számít-e. A beavatkozás akkor helyénvaló, ha megfelel a másik feltehető érdekének és akaratának, különösen, ha a beavatkozás őt károsodástól óvja meg.

 

A törvény kivételt tesz bizonyos esetekben, így például, ha a beavatkozás életveszélybe került személy akarata ellenére, vagy széles körben fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása érdekében az érintett tulajdonos akarta ellenére történik. Ezekben az esetekben az érintett akaratával szemben való beavatkozás is helyénvaló.

 

A beavatkozás helyénvalósága azért kulcskérdés, mert ha helyénvaló volt, akkor a beavatkozó jogi szempontból ugyanolyannak minősül, mintha az érintett megbízásából látta volna el az ügyet. Tehát adott esetben nem csak a költségei megtérítésére, hanem az ügy ellátásáért megbízási díjra is igényt tarthat, akár abban az esetben is, ha a beavatkozása nem volt eredményes. Ha viszont a beavatkozás nem volt helyénvaló, akkor a beavatkozó külön díjazást nem kérhet, és felelős mindazért a kárért, amely beavatkozása nélkül nem következett volna be.

 

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

 

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

(1) 266-6621

 

- - - - - - - -

 

 

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»