Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Szja bevallás egyszerűen, csökkentett adattartalommal

Az a magánszemély, aki nem kérte a 1453NY jelű nyilatkozattal bevallásának adóhatóság által történő elkészítését, valamint nem élhet a 1453ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatvány benyújtásával, továbbá munkáltatója sem működik közre személyi jövedelemadó bevallásának elkészítésében - a 2014. adóévben szerzett jövedelmeit figyelembe véve - dönthet az úgynevezett csökkentett adattartalmú bevallás használata mellett.

Amennyiben a postán érkezett bevallási egységcsomag nem tartalmazta a csökkentett adattartalmú bevallást, a szükséges nyomtatvány bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu), ahol további információkról tájékozódhat az SZJA menüpont megnyitásával.

A 1453 számú bevallás kitöltő-ellenőrző programjának használatakor az előlapon lehetőség van a csökkentett adattartalmú bevallás kiválasztására, amely az előző évhez képest kis mértékben változott. A családi kedvezmény levezetésére szolgáló sorok mellett, a rendelkező nyilatkozatok sorrendjét javasolt figyelemmel kísérni. Emellett a családi kedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó eltartotti lap kitöltésekor ugyancsak érdemes körültekintően eljárni, hiszen az idei év újdonsága, hogy hónapokra bontva kell szerepeltetni az eltartotti kódokat, továbbá idén első alkalommal fel kell tüntetni, hogy a megosztás vagy a közös érvényesítés hány jogosultsági hónapra vonatkozik.

Ezt a rövidebb formát továbbra sem használhatja az a magánszemély, aki például az alábbi jövedelmek valamelyikével rendelkezik, vagy kedvezmények egyikét kívánja érvényesíteni bevallásában:

  • 2014-ben külföldről származó jövedelmet szerzett,

  • kamatból származó jövedelmet szerzett,

  • az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetésével adóalap-kedvezményt kíván érvényesíteni,

  • ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelménél adókiegyenlítést érvényesít,

  • a 2014. évben megszűnt magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszony esetén az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba átutalt összeg alapján kíván rendelkezni,

  • nyugdíjbiztosítási nyilatkozatában külföldi biztosítót jelöl meg.

Akinek 2014-ben egyéb - az előzőekben fel nem sorolt - adóköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, továbbra is a teljes adattartalmú 1453 számú bevallást kell kitöltenie és 2015. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»