Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Elindult a devizahitelekkel való elszámolás – Mikor kell az ügyfélnek kérni az elszámolást?

A tavalyi évben született elszámolási törvény kötelezővé tette a bankok számára, hogy elszámoljanak az ügyfeleikkel kötött fogyasztói kölcsönszerződéseikben alkalmazott árfolyamréssel, valamint a tisztességtelennek minősülő kamat- és díjemelések összegével. Azonban érdemes figyelni arra, hogy nem minden devizahitel szerződés esetén automatikus az elszámolás, egyes esetekben külön kell ezt a banktól kérni. Mely kölcsönökkel kell most elszámolniuk a bankoknak? Milyen esetben kell nekünk kérni az elszámolást?

 

Mely szerződésekre vonatkozik a mostani elszámolás?

 

Az elszámolásról szóló törvény szerint a fogyasztókkal kötött kölcsönszerződésekben és lízingszerződésekben alkalmazott árfolyamrés, valamint a tisztességtelen kamat és egyéb díjemelések összegével kell elszámolniuk a bankoknak. A törvény szerint tisztességtelennek minősül, és ezért érvénytelen e szerződésekben az árfolyamrés alkalmazása, valamint a bankok által a szerződés alapján alkalmazott egyoldalú kamatemelések, költségemelések, díjemelések.

A bankoknak tehát nem csak a deviza alapú és forintban nyilvántartott, valamint a ténylegesen devizában adott hitelekkel kell elszámolnia, hanem a forinthitelekkel is. Azonban a most folyó elszámolás a deviza alapú kölcsön és lízing szerződéseke vonatkozik. A többi szerződés elszámolására az év során később fog sor kerülni.

 

Amennyiben a bank álláspontja szerint az általa alkalmazott kölcsönszerződés az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét a törvénynek megfelelően tette lehetővé, akkor ezt perben kellett bizonyítania a Magyar Állammal szemben. E perekről gyakran halhattunk az előző év vége óta, és a perek nagy többségét a bankok elvesztették az állammal szemben.

 

Mi az elszámolás határideje?

 

A deviza alapú kölcsönszerződések és lízingszerződések esetén a banknak a kötelező elszámolást 2015. március 1. és 2015. április 30. napja között kell az ügyfelek részére megküldenie.

Ez alól abban az esetben van kivétel, ha a bank és a Magyar Állam közötti per 2015. március 1. napjáig nem fejeződött be. Ebben az esetben az elszámolás határideje a peres eljárás befejezésétől számított 60. nap.

Az elszámolás mindazokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek még jelenleg is folyamatban vannak, vagy 2009. július 26. napját követően szűntek meg. A 2009. július 26. napján vagy ezt megelőzően megszűnt szerződések esetén csak abban az esetben áll fenn az elszámolási kötelezettség, ha a szerződés még nem évült el.

 

Mikor kell az ügyfélnek kezdeményezni az elszámolást?

 

Főszabály szerint a bankoknak automatikusan el kell készíteniük az elszámolást, és nem kell ezt az ügyfeleknek külön kérniük.

Kivétel, ha az ügyfél élt a 2011/2012-ben lehetővé tett kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, amely svájci frank alapú hitel esetén 180 HUF/CHF, euró alapú hitel esetén 250 HUF/EUR árfolyamon tette lehetővé a deviza alapú hitel végtörlesztését. Ha az ügyfél élt e lehetőséggel, akkor a mostani elszámolást a bank csak akkor köteles elkészíteni a részére, ha ezt az ügyfél külön kéri a banktól. Fontos, hogy nekik az elszámolást 2015. március 1-től legkésőbb március 31-ig lehet kérni a bankoktól. A határidő elmulasztása esetén az érintett ügyfél elszámolásra nem jogosult. Az elszámolás díja a törvény alapján 10.000,-Ft, ami az ügyfélnek visszajár, ha az elszámolás alapján kiderül, hogy az ügyfél részére a kölcsönnel kapcsolatban pénzt kell visszafizetni.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

 

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

(1) 266-6621

 

- - - - - - - -

 

 

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»