Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás bevételi értékhatárainak módosítása

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvénynek (a továbbiakban Ekhotv.) a Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2014. évi XCIX. törvény 298. §-a által módosított 3. § (4) bekezdése alapján a bevételi értékhatárok a következőképpen változnak 2015-től.

Az Ekhotv –ben meghatározott, általánosan alkalmazandó bevételi értékhatár 25 millió forintról 60 millió forintra emelkedik. Ennek megfelelően amennyiben a magánszemély az Ekhotv. 3. § (3) bekezdésében felsorolt FEOR-számmal azonosított tevékenységet folytat, (például író, újságíró, színész, rendező, képzőművész) és az adóévben legalább az éves minimálbért elérő nagyságú általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelmet szerez, akkor 60 millió forint bevételre alkalmazhatja az ekho-t a korábbi 25 millió forint helyett. A 60 millió forintos bevételi értékhatár alkalmazandó továbbá az ekho választására szintén jogosult sportszervezőre, - és irányítóra, sportmunkatársra és a sportszervezettel, sportszövetséggel fennálló jogviszonya keretében sporttevékenységgel kapcsolatban közvetlenül vagy közvetve feladatot ellátó magánszemélyre is (például sportlétesítmény főállású karbantartója).

A fentiektől eltérően évi 125 millió forintra emelkedik a korábbi 100, illetve 50 millió forintról a bevételi értékhatár azon magánszemély esetében, aki az adóévben az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója, valamint országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet edzője, vagy az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség edzője, válogatott vezetőedzője (szövetségi kapitánya).

Amennyiben az általános szabályok szerint adózó jövedelem az éves minimálbért nem éri el, a bevételi összeghatár az évi 60 millió (vagy adott esetben a 125 millió) forintnak olyan hányada, amilyen arányt az általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelem az éves minimálbérhez viszonyítva képvisel.

Az ekho-t választó nyugdíjas magánszemélyre vonatkozó bevételi értékhatár szintén 60 millió forintbankerült meghatározásra a korábbi 25 millió forinttal szemben. A nyugdíjas magánszemélyre vonatkozó értékhatár abban az esetben is 60 millió forint, ha a nyugdíjas általános szabályok szerint adózó jövedelme az éves minimálbért nem éri el.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»