Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Bejelentett részesedés és az egy éves tartási idő számítása

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti fogalmi meghatározásban 2014.01.01-jétől bekövetkezett változások szerint a minimális részesedés-szerzés mértéke – a korábbi 30%-ról – 10 százalékra csökkent, valamint a részesedés-szerzés bejelentésére nyitva álló jogvesztő határidő – a korábbi 60 napról – 75 napra emelkedett.

E szerint a 2014. évtől bejelentett részesedésnek minősül

  • a belföldi jogszabályok alapján létrejött társaságban és külföldi személyben [Tao. tv. 4. § 27. pont], kivéve, ha ellenőrzött külföldi társaságban szerzett

  • legalább 10%-os mértékű, valamint

  • minden további megszerzett részesedés (részesedés értékének a növekedése),

  • feltéve, hogy az adózó a részesedés megszerzését (ide nem értve a részesedés értékének a növekedését)

  • a szerzést követő 75 napon belül bejelenti az adóhatóságnak;

  • a határidő jogvesztő hatályú;

  • a 10%-ot meghaladóan szerzett részesedés bejelentésének feltétele, hogy az adózó a legalább 10%-os mértékű részesedését bejelentette az adóhatósághoz.

Ha az adózó a bejelentés mellett dönt, akkor a bejelentett részesedés könyvekből történő kivezetésén realizált nyereség-jellegű különbözet összegével akkor csökkentheti az adózás előtti eredményét, ha a részesedést a kikerülést megelőzően legalább egy éven át folyamatosan az eszközei között tartotta nyilván [Tao. tv. 7. § (1) bekezdés dz) pont]. A kikerüléskor elszámolt veszteség-jellegű különbözet összegéhez növelő tétel alkalmazási kötelezettség kapcsolódik.

Példa

Ha „A” cég 30%-os mértékű (30 M Ft névértékű) bejelentett részesedéssel rendelkezik „B” cégben és a 2014. évben a – tagok által összesen 10 M Ft-tal történő – jegyzett tőke-emelésből „A” cég 5 M Ft-ot teljesít, akkor a részesedésének a mértéke marad 30%, miközben annak névértéke 35 M Ft-ra nő. Az „A” cég részesedésének ezt az 5 M Ft-os értéknövekedését nem kell bejelenteni (az bejelentett lesz), továbbá a – részesedésnek a könyvekből nyereség-jellegű különbözettel történő kivezetéséhez kapcsolódó csökkentő tétel érvényesítésére előírt – 1 éves tartási idő az eredeti 30% szerzésének a napján kezdődik az 5 M Ft értéknövekedés tekintetében is.

Ha azonban az „A” cég – a 30%-os, 30 M Ft névértékű bejelentett részesedésén felül – 2014-ben egy másik tag 5 M Ft névértékű részesedését szerzi meg és ezzel a részesedésének a mértéke 35%-ra nő, akkor ezt az 5 M Ft-nak megfelelő növekményt (5%-os részesedést), annak szerzését követő 75 napon belül be kell jelentenie ahhoz, hogy ez utóbbi is bejelentett részesedésnek minősüljön. Ez esetben az 1 éves tartási idő az 5 M Ft névértékű, 5%-os részesedés tekintetében annak megszerzése napján kezdődik.

Forrás: NAV

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

 
Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»