Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Az alkalmazottakat foglalkoztató, tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény alapján az egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltetheti.


Fontos tudni, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó bejelenti a szünetelést, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, továbbá egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot sem szerezhet, és új kötelezettségeket sem vállalhat. Az egyéni vállalkozónak azonban a szünetelés ideje alatt is teljesítenie kell a tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit.

Lehetőség van az alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetésére is.

Alkalmazottak jogviszonyának rendezése

Az egyéni vállalkozónak az alkalmazottak jogviszonyának redezésével összefüggésben két lehetősége van a szünetelése esetén

  1. Az egyéni vállalkozó a Munka Törvénykönyvéről szóló törvényben szabályozott rendes felmondás lehetőségével szünteti meg az alkalmazott munkaviszonyát, a munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozva.
  2. A munkaviszony továbbra is fennmarad amelynek költségeit, járulékait az egyéni vállalkozónak továbbra is fizeti, annak ellenére, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése alatt az egyéni vállalkozó tevékenységet nem folytathat, további kötelezettséget nem vállalhat.

A Munka Törvénykönyvének rendelkezése alapján a munkavállalót a személyi alapbére illeti meg arra a kiesett munkaidőre, amikor is a munkáltató működési körében felmerült okból nem tudott munkát végezni.

Bevallási kötelezettség teljesítése

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egyéni vállalkozónak minősülő magánszemélynek 30 napon belül soron kívüli bevallást kell benyújtania, ha e tevékenységét megszünteti, a tevékenység folytatására való jogosultsága megszűnik, szünetel, valamint az ügyvéd, a szabadalmi ügyvivő tevékenységét, illetve a közjegyző közjegyzői szolgálatát szünetelteti

Az egyéni vállalkozónak az alkalmazottja tekintetében a 1008-as bevallást kell benyújtania 30 napon belül, továbbá abban az esetben, ha az alkalmazott foglalkoztatása nem szánik meg a 08-as bevallást a tárgyhónapot követő hónap 12-éig is be kell adni.

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Adó- és járulék mértékek

Adó- és járulék mértékekAktuális adó- és járulék mértékek.
Kattintson»

APEH számlaszámok

NAV, APEH adónemek és járulékok számlaszámaiNAV, APEH adónemek és járulékok számlaszámai. Kattintson»

Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»