Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Közlemény a jelenléti ívvel kapcsolatban

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény a növénytermesztési idénymunka keretébe tartozó munkaviszony létesítésér lehetővé teszi a JELENLÉTI ÍV alkalmazását. A munkáltatónak a nyomtatványt kötelessége szigorú számadás alá vonnia.


A nyomtatvány kötelező tartalmi elemei

A Törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtására kiadott 88/2010. (III. 26.) Korm. rendelet értelmében a nyomtatványon, a jeleléti ív törvényben foglalt kötelező tartalmi elemin túl, fel kell tüntetni az állami adóhatóság által engedélyezett sorszámtartománynak megfelelő sorszámot is.

A nyomtatvány előállítása

A fentebb említett Rendelet azt is előírja, hogy a nyomtatvány nyomdai úton történő előállítása az állami adóhatóság által a nyomtatvány előállítója részére előre kijelölt sorszámtartományban folyamatosan, az adott sorszámtartományba illeszkedő sorszám kihagyás és ismétlés nélküli felhasználásával történik továbbá a nyomtatvány előállító, forgalmazó csakis ezeknek a követelményeknek megfelelő nyomtatványt értékesíthet.

A nyomtatvány előállítójának, forgalmazójának előzetesen be kell jelentenie az állami adóhatóságnak ezen tevékenységét, valmaint az általa értékesített nyomtatványt sorszám szerint nyilván kell tartania.

A nyomtatványt előállítóként, forgalmazóként értékesítő adóalanynak fel kell tüntetnie a nyomtatvány értékesítéséről kibocsátott számlán az értékesített nyomtatvány megnevezése mellett annak sorszámát is az első sorszámtól az utolsóig, és a nyomtatvány beszerzőjének adószámát, vagy annak hiányában adóazonosító jelét. A sorszámtartományt a nyomtatvány előállítójának írásos kérelmére, az állami adóhatóság jelöli ki.

A sorszámtartomány igénylése

"A sorszámtartomány igénylés a már ismert nyomdai úton előállításra kerülő nyugta-, számla nyomtatványok sorszámtartományának igénylésére szolgáló „Kérelem” erre a célra kibővített részében történik, amely megtalálható a honlapon, a Nyomdai sorszámintervallumok/Letölthető dokumentumok/Kérelem a nyomdai úton előállításra kerülő nyugta-, számla és jelenléti ív sorszámtartományának kijelöléséhez néven. A kérelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Ellenőrzési Főosztályhoz (1054 Budapest, Széchenyi u. 2.) kell eljuttatni, amely az APEH-hoz történő beérkezést követő 30 napon belül kijelöli a sorszámtartományt és azt időszakos rendszerességgel - nyomtatvány előállítónként - az internetes honlapján közzéteszi.

Tájékoztatom a nyomtatvány előállítókat és forgalmazókat, hogy a JELENLÉTI ÍV forgalmazásáról negyedévenkénti adatszolgáltatatást NEM kell benyújtani. "

Forrás:APEH

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Adó- és járulék mértékek

Adó- és járulék mértékekAktuális adó- és járulék mértékek.
Kattintson»

APEH számlaszámok

NAV, APEH adónemek és járulékok számlaszámaiNAV, APEH adónemek és járulékok számlaszámai. Kattintson»

Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»