Legújabb díjmentes cikk

Legújabb díjmentes cikk az adózás és munkaügy területénBéren kívüli juttatások
Nézzük meg, hogy milyen juttatások minősülnek béren kívüli juttatásnak. Bővebben>>

Legújabb Adó Sziget Klub cikk

Legújabb Adó Sziget Klub cikkHogyan biztosítsuk szerződéseink teljesülését?
Mik is az ehhez kapcsolódó szabályok? Bővebben>>

AdoSzigetAkademia

Szavazás
Ön szerint milyen hatása lesz az EVA várható adónövelésének?
 

Egyéni cégként továbbműködő adózók pénztárgépeinek használatával kapcsolatos feladatok

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény értelmében 2010. január 1-jétől az egyéni cégekre vonatkozóan új jogi szabályozás lépett hatályba. Nézzük meg most ezt.


Az új Evtv. 38. § (1) bekezdése értelmében a cégjegyzékbe egyéni cégként már bejegyzett egyéni vállalkozók e törvény hatálybalépését követő hat hónapon belül, a létesítő okiratuk új Evtv-nek megfelelő módosításával kell az egyéni cég - az új Evtv. rendelkezéseinek - megfelelő működését megvalósítani, vagy az egyéni cég megszűnéséről határozni és azt a cégbíróságnak bejelenteni. Fontos, hogy tudjuk, hogy a határidő eredménytelen elteltét követően a cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja.

Az új Evtv. szerinti egyéni cég bejegyzésével az adózó egyéni vállalkozói adószámon történő adóhatósági nyilvántartása megszűnt, továbbá az adóhatóság az egyéni cégként továbbműködő adózóknak a társas vállalkozásokkal azonos új adószámot állapított meg, amiről írásos tájékoztatót is küldött számukra.

Fontos tudni, hogy az egyéni cégek az adóköteles tevékenységük bizonylatolásához használt pénztárgépeik és/vagy taxamétereik új adószámra való átprogramozását haladéktalanul el kell végeztetniük a géptípus szervizelésére APEH - engedéllyel rendelkező szakszervizzel.

Mivel az új adószám megállapítása nem jelent a használó személyében történő változást, így az egyéni cégek által használt pénztárgépekben és /vagy taxaméterekben a szakszerviznek az új adószámra történő átprogramozáshoz nem kell adómemória-cserét végrehajtania.

A szakszerviznek az adószám átprogramozást be kell jegyeznie a pénztárgép/taxaméter naplóba, és arról 15 napon belül "Adatközlő lap"-ot kell kiállítania valamint be kell küldenie a használó székhelye szerinti területileg illetékes APEH igazgatósághoz.

 

Minden jog fenntartva - www.adosziget.hu - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Adó- és járulék mértékek

Adó- és járulék mértékekAktuális adó- és járulék mértékek.
Kattintson»

APEH számlaszámok

NAV, APEH adónemek és járulékok számlaszámaiNAV, APEH adónemek és járulékok számlaszámai. Kattintson»

Üzemanyagárak

NAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásaNAV, APEH által elfogadott üzemanyagárak változásai. Kattintson»

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat mértékének változásaiJegybanki alapkamat mértékének változásai. Kattintson»

Főkönyvi számlarend

Főkönyvi számlarend mérleg- és eredményszámlákkalSzámlarend mérleg- és eredményszámlákkal.
Kattintson »

Hivatalok

Fontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségükFontosabb hivatalok címei, telefonszámai és internet elérhetőségük. Kattintson»